Hrvatski Engleski
 

Najčešća pitanja (F.A.Q.)

KAKO KIROPRAKTIKA FUNKCIONIRA?
Kiropraktika funkcionira pomoću našeg iscjelujućeg sustava kojeg kontrolira živčani sustav. Milijun informacija putuje krenuvši iz mozga, preko leđne moždine do svakog organa i tkiva. Signali se vraćaju nazad do mozga potvrđujući da tijelo funkcionira pravilno. Nepravilne pozicije kralježaka nazivamo subluksacije koje uslijed nepravilnog položaja mogu iritirati živce i tako ograničiti funkciju pojedinih organa i tkiva. Specifični kiropraktičarski tretmani omogućuju bolju komunikaciju između tijela i mozga. Zdravlje se često vraća sa boljom kontrolom živčanog sustava nad tijelom.

DA LI MI JE DISK « ISKOČIO»?
Disk je mekana želatina čija je svrha amortizacija šokova i trauma. Sastoji se od fibroznog vanjskog prstena i unutarnje jezgre. «Disk koji je iskočio» je čest pojam koji se koristi za široki spektar tegoba. Međutim, disk ne može iskočiti s obzirom na anatomiju i na način kako se povezuje sa kralješkom iznad i ispod. On može biti ispupčen, on se može smanjiti, osušiti i kolabirati, on može probiti fibrozni prsten pa nastaje diskus hernija, ali ne može iskočiti.

DA LI MI JE UKLIJEŠTEN ŽIVAC?
Ukliješten živac je rijetkost. Vjerojatnije je da kralješci iritiraju i istežu živac . Takve subluksacije mogu utjecati na poruke između mozga i tijela. To može izazvati promjene koje utječu na zdravlje u organima i tkivima koji su povezani tim živcem.

KAKO NASTAJU SUBLUKSACIJE ?
Postoje tri uzroka subluksacija. To mogu biti padovi, traume, prometne nesreće, nepravilno držanje, stalno ponavljanje istih pokreta. Zatim emocije kao ljutnja, strah mogu biti uzrok subluksacijama. I kemijski uzročnici uključujući alkohol, drogu, tablete i stroge dijete.

KAKO ZNAM DA IMAM SUBLUKSACIJU ? Možete imati subluksaciju, a da ni ne znate. Kao i rani stadiji karijesa na zubu ili raka, subluksacije mogu biti prisutne i prije upozoravajućih znakova. Pri kiropraktičarskom pregledu možemo otkriti i locirati subluksacije.

DA LI SE SUBLUKSACIJE MOGU OTKLONITI SAME OD SEBE?
Ponekad, današnji ubrzan tempo života je konstantni izvor subluksacija. Na sreću, naša tijela imaju mogućnost samopomoći pri istezanju, saginjanju ili spavajući. Ako su subluksacije i dalje prisutne treba posjetiti doktora kiropraktike.

ŠTO JE TRETMAN?
Kiropraktičarski tretmani obično uključuju brze i vrlo specifične pokrete koji će omogućiti normalnu pokretljivost kralježaka. Neke metode uključuju doktorove ruke, instrument, specijalni stol ili silu gravitacije. Postoji preko 100 kiropraktičarskih tehnika ovisno koje doktor koristi.

JESU LI KIROPRAKTIČARSKI TRETMANI SIGURNI?
Jesu. Istraživanja Vlade Novog Zelanda pokazalo je da su kiropraktičarki tretmani «izuzetno sigurnim». Prilikom prve posjete otkrit će rijetke osobe kojima kiropraktika nije primjerena. U takvim slučajevima one se upućuju odgovarajućem specijalisti. Usporedite statistike. Uzimanje lijekova protiv bolova se smatra 100 puta riskantnijim u usporedbi s kiropraktičarskim tretmanima.

HOĆE LI KIROPRAKTIČARSKI TRETMAN UČINITI MOJU KRALJEŽNICU PRELABAVOM?
Ne, zato jer se tretiraju samo ukočeni kralješci. Ovo dopušta oslabljenim mišićima i ligamentima da se stabiliziraju i izliječe.

OTKUDA DOLAZI ZVUK PRI TRETMANU?
Podmazujuće tekućine odvajaju kosti svakog kralješka. Neki kiropraktičarski tretmani mogu proizvesti zvuk nakon izmjene plina i tekućine u zglobu. To je poput otvaranje limenke osvježavajućeg pića ili poklopca za vakumiranje. Zvuk je interesantan, ali nije pokazatelj kvalitete ili vrijednosti kiropraktičarskog tretmana.

MOGU LI SE KOSTI PREVIŠE MICATI?
Gotovo nemoguće. Kiropraktičarski tretmani su strogo specifični. Pod točno određenim kutem i u određeno vrijeme djeluje se odgovarajućom silom na ciljani zglob. Cilj je ponovo omogućiti normalnu pokretljivost i smanjenu živčanu napetost. Godine treninga, prakse i iskustva čine te tremane specifičnima i sigurnima.

MOGU LI SE SAM ISTRETIRATI?
Ne. Neki pacijenti mogu učiniti da im zglobovi «puknu», ali to nije kiropraktičarski tretman, niti namještanje zglobova. Štoviše Čak i kada se vaš kiropraktičar sam tretira mora se posavjetovati s kolegom kako bi se od kiropraktičarskog tretmana izvukla korist.

KOLIKO VREMENA TREBA DA OSJETIMO REZULTATE KIROPRAKTIKE?
Pacijentovi rezultati ovise o mnogo faktora. Koliko dugo traje Vaš problem? Da li redovno odlazite na tretmane? Da li brinete o Vašem odmoru, vježbanju i pravilnoj prehrani? Da li ste inače dobrog zdravlja? Ne treba proći puno vremena da mnogi pacijenti osjete napredak i tako opravdaju naše preporuke.

DA LI TREBAM KIROPRAKTIČARSKU NJEGU ZAUVIJEK?
Nakon što pacijenti dostignu nivo koji su željeli i u kojem se dobro osjećaju, mnogi nastavljaju sa preventivnim dolascima.Takvi preventivni tretmani održavaju naše zdravlje na jednom nivou i pomažu nam otkriti nove probleme ako su prisutni i to prije nego što postanu ozbiljni za naše zdravlje. Koliko dugo želite održavati se kiropraktičarskim tretmanima ovisi o Vama.

DA LI SE SVI TRETIRAJU JEDNAKO?

Nipošto. Kralježnica svakog klijenta je različita pa tako i kiropraktičarska njega. Kralježnica se sastoji od 24 pokretna kralješka koji se miču u sedam smjerova pa je tako širok spektar tretmana. Tretmani su prilagođeni godištu, stanju organizma i problemu koji postoji.